top of page

Mi az a letterpress és mitől különleges?

Miért szerettünk bele ebbe a technológiába és hogyan zajlik nálunk a munka? Elmeséljük!


A letterpress egy nyomdaipari eljárás.

Na jó, ennél sokkal több.


letterpress inkletterpress nyomtatás kézműves műhely

Szó szerint nyomtatunk

A letterpress gyakorlatilag az a sokszorosító eljárás, amit a nyomtatás ősatyja, Gutenberg talált fel. Egy előre elkészített, megfestékezett fizikai formát préselünk a papírba, így hozzuk létre a nyomatot. Ma már nem átalakított szőlőprésekkel dolgozunk, nincs szükség ólom- vagy fabetűkre, digitális grafikából is tudunk nyomóformát előállítani, és precíz nyomdagépek vannak a segítségünkre, de a technológia lényege ettől még változatlan. Egyenként, színenként nyomtatunk, beletéve az időnket és a kezünk munkáját. 


letterpress nyomtatás technológia nyomóforma
Így nézett ki egy nyomóforma 60 évvel ezelőtt

A végeredmény egy gyönyörű, szemmel látható és kézzel tapintható domborodó textúra a papíron

A letterpress legszembetűnőbb tulajdonsága a többi nyomtatási technológiával szemben, hogy nem csak a festék által hagy nyomot a papíron. Beállítástól - a préselés erősségétől - függően gyönyörű bemélyedő és domborodó nyomokat hagy a papíron a nyomtatás folyamata, így akár festék nélkül - ún. vaknyomattal - is hozhatunk létre formákat, mintákat a papíron.


letterpress névjegy inkletterpress
Gyönyörű, texturált vaknyomat névjegyen


Gyönyörű, múlt századi gépekkel dolgozhatunk

A letterpress még a tervezett elavulás időszaka előtt számított csúcstechnológiának, amikor a nyomdaipari gépeket is időtállóságra tervezték. Nagyon hálásak vagyunk, hogy olyan gépekkel dolgozhatunk, amiken a nagyszüleink is nyomtathattak volna, és elképesztő jó érzés a tudat, hogy ezek a jószágok valószínűleg kiszolgálnak majd minket is idős korunkig.


Letterpress INK Magyarország műhely
Szeretett gépparkunk egy része

Minőségi papírokat használhatunk

Köszönhetően a technológia kézműves mivoltának, és annak, hogy alapvetően kis példányszámú nyomatokat készítünk, a papírok nagyon széles skáláját tudjuk használni a nyomtatáshoz. Legyen az merített papír, vastag karton, pamutpapír, vagy egyedi, texturált kreatív papír, biztosan megtaláljuk a megoldást, hogy szép nyomat készülhessen rá. 


letterpress minőségi papírok nyomtatás
Minőségi papírokkal dolgozunk

Minden nyomat egyedi és megismételhetetlen


Ha játszottatok már gyerekeknek készült kézi pecsétekkel, akkor tapasztalhattátok, hogy amikor egy formát megfestékezünk és azzal próbálunk felvinni egy motívumot a papírra garantáltan nem sikerül két egyforma nyomatot készíteni. Mi ugyan precíziós gépekkel dolgozunk, így a végeredmény koránt sem egy kézi pecséthez hasonlít, a szépsége és a bája mégis az ennek a technológiának, hogy a legapróbb finomságok is látszanak az elkészült nyomatokon, így lesz minden nyomat egyedi és megismételhetetlen.


INK Letterpress nyomatok
Szeretjük észrevenni a legapróbb finomságokat is a nyomatokon
 

A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK,

AMIKET TŐLETEK KAPUNK A MUNKÁNKKAL KAPCSOLATBAN:


Mire van szükség ahhoz, hogy egy nyomat letterpress technikával készülhessen el?

Színekre bontott, vektoros digitális grafikára vagy különleges esetekben egyéb, kézzel készített nyomóformára, ami lehet linómetszet, fametszet, vagy egyéb kézi sokszorosító eljárás nyomóformája.


Mennyire időigényes ez az eljárás?

Mivel kézzel dolgozunk, és egyenként visszük fel a színeket a papírra, így egy digitális nyomdai eljáráshoz képest jóval időigényesebb a folyamat. Egy végleges, általunk tervezett vagy előkészített digitális grafikából néhány nap alatt tudunk készíteni nyomóformát, és ezt követően általában 2 héten belül el is tudjuk készíteni a nyomatokat (példányszámtól függően).


Milyen papírokra lehet nálatok nyomtatni? 

Nem tartunk raktáron papírt, minden megrendelést egyedien kezelünk. Vannak saját papírforgalmazó partnereink, de más papírbeszerző helyek is szóba jöhetnek. A papírok széles spektruma használható ennél a nyomtatási eljárásnál, a lényeg, hogy szívópapírról legyen szó, vagyis ne szintetikus rostokból készüljön a papír, és képes legyen a nyomdafestéket magába szívni. 150 g/nm-től - 1200 g/nm-ig javasoljuk a papírvastagságot, attól függően, hogy milyen formátumú nyomatra van szükségetek. Ebben a cikkben összefoglaltuk nektek a papírválasztással kapcsolatos legfontosabb szempontokat.


Milyen esetben nem ajánlanátok ezt a nyomdai eljárást?

Nem ajánljuk, ha

  • a papír színénél világosabb színt szeretnél nyomtatni

  • nagy felületen szeretnél nagyon kontrasztos, homogén színt keltő hatást elérni

  • színátmenetes, fotorealisztikus grafikát szeretnél nyomtatni

  • fontos számodra, hogy mindenképp sok színű (5-6 színnél több) grafikát használj

Milyen színekkel dolgoztok, milyen színkódra van szükségetek a nyomtatáshoz? 

A színekről a digitális grafikai tervek során előzetesen egyeztetünk, de szeretjük a nyomtatásnál használt színeket kézzel kikeverni. Ez a legpraktikusabb és legkevésbé pazarló megoldás. Mivel ez egy olyan nyomdai eljárás, ahol a papír beszívja a nyomdafestéket, így maga a papír színe és minősége is változtat a végeredmény összhatásán, ezért okat kísérletezünk ezért a legmegfelelőbb szín létrehozásával, és bízunk a saját szemünkben. :)  Van lehetőség nyomdafesték gyártóknál egyedi, pontos színek kikeverésére, aminél a használt papír tulajdonságait is figyelembe veszik. Ez egy hosszadalmasabb és költségesebb megoldás, de szükség esetén igénybe vehető.


Mekkora példányszámnál érdemes ezt a technológiát választani?

Nem szoktunk sem minimum, sem maximum példányszámot mondani, akár 1 db nyomatot is vállalunk. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy mivel színenként nyomtatunk, így a színkikeverésnek és a gépbeállításnak van egy megspórolhatatlan idő- és energiaigénye. Ez nagyjából 50 nyomatnál térül meg, így ezalatt a példányszám alatt jóval magasabb lesz az egy nyomatra eső költség. 200-300 db nyomat esetén már jóval költséghatékonyabb lesz a technológia.


Milyen paraméterek alapján lehet megsaccolni, hogy mekkora lesz a költsége egy nyomatnak? 

  • Példányszám

  • Nyomtatandó oldalak száma

  • Nyomat mérete

  • Színek száma (oldalanként)

  • A nyomat formátuma (egyszerű kártya? esetleg hajtást, ragasztást vagy egyedi vágást igényel?)

  • Preferált papír paraméterei


Grafikai tervezést is vállaltok? 

Igen, abszolút! Sőt, mindig azok a kedvenc munkáink, amiket a tervezéstől a kivitelezésig végigkísérhetünk. Ismerve ezt a nyomdai technológiát eleve úgy állunk hozzá a nyomat grafikai tervezéséhez, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni belőle, a legköltséghatékonyabb módon - kevés színnel, izgalmas nyomtatott textúrákkal dolgozva.


Hogyan zajlik a nyomdai előkészítés?

Véglegesített vektoros grafikából mi magunk el tudjuk végezni a nyomdai előkészítést és a nyomóforma gyártását. 


Ha bármi egyéb kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot, és beszélgessünk! :)

inklettterpress műhely vásárló megrendelő








bottom of page