top of page

Tanácsok papírválasztáshoz


A papírválasztás gyakran utolsó utáni lépés a nyomdai előkészítés során, pedig nehéz szavakba önteni mennyi minden múlik azon, hogy mi lesz az a vivőfelület, amire a grafikai tervünk kerül. Nagjyából ahhoz hasonlít ez a döntés, mint amikor kiválasztjuk, hogy a gondosan megtervezett ünnepi fogásokat milyen tányérban tálaljuk majd.

papírválasztás, letterpress, névjegy, inkletterpress
A legegyszerűbb, egyszínű nyomatot is feldobja a jó papírválasztás


Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni papírválasztáskor, és mik azok a paraméterek, ami alapján a legkönnyebben különbséget tehettek papír és papír között.


 

PAPÍRVASTAGSÁG

A papírok egyik legfontosabb paramétere a vastagságuk. Ezt gramm/nm-ben méri a nyomdaipar. Minél magasabb grammsúlyú egy papír, értelemszerűen annál vastagabb is lesz. Nagyban függ a grammsúly a papír sűrűségétől is, így két egyformán 200 grammos papír között lehetnek vastagságbeli különbségek, de általánosságban igaz, hogy ha vastagabb, kartonszerű papírt kerestek, magasabb grammsúlyú papírok közül érdemes választani.


Összehasonlításképp egy egyszerű, otthon használt fénymásolópapír 80 g vastagságú, a kartonpapírokat pedig nagyjából 300 g/nm-től számítják.


papírlemez, karton, esküvői meghívó, letterpress, inkletterpress
Akár papírlemez vastagságú kartonokra és készülhet letterpress nyomat


A letterpress kifejezetten híres arról, hogy vastagabb kartonok vagy akár papírlemezek nyomtatására használják, mivel ezeknél a vastagabb papíroknál érvényesül leginkább az a domborodó textúra, amit a nyomóforma présel a papírba. 


 

ANYAGÖSSZETÉTEL


  • PAPÍR MA MÁR SZINTE BÁRMIBŐL KÉSZÜLHET A papír nagyjából annyira általános gyűjtőfogalom, mintha egy kertészetben virágok után érdeklődnénk. Szinte bármiből készülhet ma már papír, legyen az természetes vagy szintetikus anyag. A különböző nyomdai eljárások pedig különféle papírokat tudnak felhalsználni, és különböző anyagösszetételű papírokat preferálnak, így végképp nehéz eligazodni az opciók tengerében.


  • TERMÉSZETES VAGY MESTERSÉGES ROSTOK? A letterpress nyomdai eljárása szerencsére szűkíti a lehetőségeket azzal, hogy kizárólag olyan papírokat tudunk használni, amik képesek arra, hogy magukba szívják a nyomdafestéket. Ezeket szaknyelven szívópapírként szokták emlegetni. A közös tulajdonságuk leginkább az, hogy természetes rostokból készülnek, a felületük nincs mázolva, lakkozva vagy bármilyen olyan anyaggal kezelve, ami korlátozná a rostok természetes nedvszívó tulajdonságát.

  • IZGALMAS ALAPANYAGOK Szerencsére a prémium kreatív papírok között is egyre nagyobb ma már a választék a részben- vagy egészben újrahasznosított papírokból, és a természetes rostok közül is egyre több izgalmas adalék is létezik, amik akár színezik vagy mintázzák a papír felületét. Néhány érdekes példa a kedvenceink közül az algával, fűvel, vagy szárított gyógynövényekkel dúsított papír.

  • PAPÍR PAMUTBÓL? Ha letterpressről van szó, akkor fontos még megemlíteni a pamutpapírt is, ami egy különleges puha, részben vagy 100%-ban pamutrostokból készült papír. Kifejezetten letterpress nyomtatáshoz gyártják, mert a puhaságának köszönhetően gyönyörű, mélyen domborodó nyomatok készíthetők vele. 


pamutpapír letterpress esküvői meghívó inkletterpress
Példa pamutpapírra készült esküvői meghívóról
 

TEXTÚRA A papír vastagsága és összetétele mellett a harmadik legfontosabb kérdés, hogy sima vagy texturált felületű papírban gondolkodunk-e.

A texturált felületű papírok gyárilag anyagukban mintázottak. Ez a texturáltság lehet egészen apró, szabad szemmel alig észrevehető szemcsézettség, de lehet kifejezetten motívumszerű is, például hullámokra, vonalakra, pórusokra emlékeztető bordázat a papír felszínén. Ezekkel a textúrákkal egy plusz esztétikai finomságot, réteget visznek a papírokra, amik így általában még inkább prémium hatást keltenek.




Azt, hogy számodra a simított, természetes vagy texturált felületű papír-e a jó választás, érdemes annak fényében megvizsgálni, hogy milyen grafikai anyag kerül majd a papírra. Vajon segít-e a grafikának érvényesülni egy plusz textúra, vagy inkább belezavar, esetleg sérti az illusztráció részletgazdagságát? Ha bizonytalan vagy ennek az eldöntésében, érdemes a nyomtatást végző szakember segítségét kérni!

 

A PAPÍR SZÍNE


Könnyű abba a hibába esni, hogy a papírokat alapvetően a színük alapján válasszuk ki. Természetesen ez a leglátványosabb, legyértelműbb tulajdonságuk, és csábító a sokféle színkatalógus között válogatni, mégis azt javasoljuk, hogy a szín kiválasztása legyen az utolsó lépése a papírválasztásnak, amikor már leszűkült a kör a megfelelő vastagságú, anyagösszetételű és textúrájú papírok között.


papírválasztás, nyomtatás, színes papír, letterpress
Színes papír, részletgazdag, egyszínű grafikával

A papírforgalmazók papírcsaládokban gondolkoznak, amelyeknek saját katalógusuk és színpalettájuk van. A nyomdák általában rendelkeznek egy preferált papírforgalmazóval, és tőlük lehet információt nyerni azzal kapcsolatban, hogy a kiválasztott színek közül melyek elérhetők, mekkora mennyiségben és milyen rövid időn belül rendelhetők. Ezzel is szűkül általában az opciók száma. Ha letterpress nyomatban gondolkozol, nagyon fontos szempont, hogy a papír színe nem lehet sötétebb a nyomtatandó színnél, mivel ennél az eljárásnál a papír magába szívja a festék nagy részét, és így egy sötét papír színe gyakorlatilag elnyeli a nála világosabb színeket. Vaknyomatnál és prégelésnél (amikor nem festéket használunk a nyomtatáshoz), gyakorlatilag bármilyen színű papír szóba jöhet.


 

A MI KEDVENC PAPÍRJAINK

Minden nyomdai kivitelezőnek vannak saját, preferált kedvenc papírjai, amelyek az általa használt nyomdai technológiával biztosan passzolnak, jól beváltak, és jó velük dolgozni. Mi ugyan minden megrendelést egyedien kezelünk, nem tartunk raktáron papírt, mert a megrendelő számára ideális papírt keressük - nyomtattunk már igazán kézműves, egyedi merített papírokra is - mégis van néhány papírcsalád, amiket gyakran használunk, és szívesen megosztunk veletek.



Fotók forrása: papyrus.com


bottom of page